Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve behandeling. Uit onderzoek blijkt dat CGT goed werkt bij veel psychische problemen. Deze behandeling is gericht op het hier & nu en doelgericht. Het geeft u handvaten waarmee u problemen in de toekomst beter aankan.
CGT gaat ervan uit dat wat u denkt, voelt en doet elkaar beïnvloedt. Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen, en hoe wij ons gedragen.
Gedachten
We hebben duizenden gedachten per dag. Sommige gedachten kloppen niet en zijn niet-helpend. Denk bijvoorbeeld aan:
- Emotioneel redeneren,
- Personaliseren,
- Denken in hokjes,
- Te snel conclusies trekken
- Zwart wit denken,
- Bagatelliseren.
Deze denkfouten worden bij CGT opgespoord en omgezet in evenwichtige helpende gedachten. Een positieve evenwichtige mindset draagt immers bij aan de mentale gezondheid.
Gevoelens
Er wordt ook stil gestaan bij uw belevingswereld. Wat voelt u precies? Wat vertellen uw emoties? Emoties wijzen u de weg in het leven en geven aan wat uw behoeftes zijn.
Gedrag
Hier ligt de nadruk op het veranderen van gedragspatronen die psychische problemen in stand kunnen houden. U beseft wellicht dat het anders moet. Maar waar begint u?
In figuur 1 ziet u de wisselwerking tussen ons denken, onze emoties en ons gedrag. Deze processen lopen niet altijd gestroomlijnd. Misschien herkent u dat gevoel van gevangen zitten in een vicieuze cirkel.
Gedachten↓
↑Gevoelens →← Gedrag↑
Figuur 1. Cognitieve driehoek
CGT wordt ingezet om deze processen weer gestroomlijnd te krijgen. Het draagt onder andere bij aan een gezonde mindset, emotie-regulatie en gedragsverandering.
Ter illustratie: https://youtu.be/0DWxaO5D0Bs
Schematherapie is een effectieve bewezen vorm van psychotherapie voor mensen die last hebben van angst, depressie of persoonlijkheidsproblematiek. Schematherapie helpt u om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Er is aandacht voor ervaringen uit het verleden die geleid hebben tot de vorming van negatieve schema’s.
Maar wat zijn schema’s?
Schema’s zijn te vergelijken met brillen! Door deze brillen bekijkt u de wereld, anderen en uzelf. Hoe u de wereld ziet wordt gevormd door uw (vroege) ervaringen, uw temperament, opvoeding- en omgevingsfactoren.
Binnen schematherapie maken we ook gebruik van experiëntiele technieken. Met behulp van deze technieken gaan we uit het hoofd en meer voelen. Uw gevoelsleven en emotionele behoeften staan centraal binnen schematherapie, evenals de wijze waarop u in het hier& nu met die behoeften omgaat.
Ter illustratie:
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) wordt toegepast bij traumabehandeling. Het is een effectieve bewezen methode.
Met EMDR wordt het verwerkingsproces weer op gang gebracht door afleidende stimuli aan te bieden.
Ter illustratie:
Relaxatietraining is gericht op spanningsklachten.
Door stress kunt u last krijgen van vastzittende spieren, een vastzittende nek, spanningshoofdpijn of een verkeerde ademhaling. Het lijf gaat als het ware op slot. Er zijn verschillende technieken en oefeningen om stress te reduceren zoals de body scan, de progressieve relaxatie, mindfulness, visualisatie oefeningen en ademhalingsoefeningen.
Psychotherapie Mentaal gezond biedt ook vaardigheidstraining aan. In rollenspellen kunnen verschillende vaardigheden geoefend worden. U leert bijvoorbeeld uw grenzen aan te geven, voor uzelf op te komen en hoe u op een assertieve manier uw wensen kunt uiten. Er is aandacht voor uw behoeftes en hoe u goed voor uzelf kunt blijven zorgen.
Blended behandelen
Ook bij Psychotherapie Mentaal Gezond is blended behandelen mogelijk. Blended behandelen is een combinatie van traditionele face-to-face behandeling (fysiek op locatie) en online behandeling. U kunt bijvoorbeeld met de behandelaar beveiligd beeldbellen en gebruik maken van e-health programma’s die aan uw individuele behoeften zijn samengesteld. Met MyMindSpace kunt u zelfstandig aan de slag op een veilige communicatieplatform.